Biofarma in China: een draai naar Europa

AGIO Capital

Onze langverwachte 2023 Biopharma in China is verschenen.

China heeft zich ontpopt als een economische grootmacht, een snelgroeiende markt en een plek waar innovatie steeds meer deel uitmaakt van de toekomst. In de gezondheidszorg is China nu niet alleen de op één na grootste markt wereldwijd, maar ook een volwassen markt van strategisch belang. Daarom moeten bedrijven met wereldwijde ambities een China-strategie definiëren, want het is een markt die niet meer kan worden genegeerd.

Dit rapport biedt een praktische toolkit voor life sciences bedrijven en investeerders over hoe ze grensoverschrijdende deals en investeringen in de gezondheidszorg kunnen afronden met in China gevestigde investeerders en strategische partners. Het rapport geeft niet alleen een overzicht van de Chinese gezondheidszorgmarkt, het unieke ontwikkelingstraject, de dynamiek en toekomstige trends, maar belicht ook hoe Chinese biofarma- en gezondheidszorgbedrijven in het algemeen evolueren en hun focus steeds meer naar Europa verleggen voor co-investerings- en partnerschapsdeals.

De Chinese biotech- en MedTech-sector beleefde zijn eerste bloeiperiode tussen 2016 en 2022, toen het kapitaal ruimschoots beschikbaar was, talenten naar China stroomden en de meeste biotechbedrijven werden opgericht, gebruikmakend van dit unieke momentum.

Gedurende enkele jaren overtroffen de Chinese investeringen in biotech die van de VS, wat duidelijk aangeeft hoe de gezondheidszorg een sleutelsector voor China is geworden. Sinds vorig jaar is de dynamiek echter veranderd en gaat de Chinese life sciences sector zijn tweede cyclus in. Als gevolg daarvan zijn veel bedrijven zich aan het herpositioneren om zich voor te bereiden op de toekomst.

Hoewel de Chinese gezondheidszorgsector ook te lijden heeft onder de wereldwijde neergang met alle gevolgen van dien, blijven de langetermijnvooruitzichten zeer positief. Kapitaal is niet opgedroogd en is nog steeds beschikbaar, maar investeerders hebben hun investeringsfocus veranderd. Bovendien is Europa, gezien de geopolitieke spanningen tussen de VS en China, centraal komen te staan nu Chinese bedrijven in de gezondheidszorg en investeerders zich steeds meer realiseren dat Europa een krachtcentrale is voor innovatie en R&D van wereldklasse.

Ons rapport kan met name interessant zijn voor Europese life sciences fondsen, omdat deals met Chinese partners aanzienlijke waarde kunnen creëren voor hun portfoliobedrijven in een zeer grote, maar tegelijkertijd nog grotendeels onbekende markt. Tegelijkertijd is er een kans om Chinese investeerders aan te trekken voor financieringsrondes en co-investeringen. Belangrijk om te begrijpen is dat de meeste Chinese gezondheidszorgfondsen vaak optreden als strategische investeerders en vaak proberen de expansie van dat buitenlandse bedrijf op de Chinese markt te ondersteunen.

In dit rapport zoomen we ook in op welke diensten, technologieën en activa de Chinese markt nodig heeft en waar de synergieën liggen voor buitenlandse bedrijven. Hoewel innovatie in China toeneemt, is er nog steeds een grote kloof op het gebied van translationele geneesmiddelen en vooral vroege innovatie. Dit is een kans voor buitenlandse bedrijven en investeerders. We leggen ook uit hoe buitenlandse bedrijven een specifieke China-hoek moeten ontwikkelen om investeerders aan te trekken, en wat belangrijk is in het dealmakingproces.

Onze specialisten ter zake