Koninklijke Missie Litouwen 2022

Koning Filip en koningin Mathilde brachten eind oktober een staatsbezoek aan Litouwen. De drie dagen durende Koninklijke Missie vond plaats in het kader van 100 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Litouwen en België en tegen de achtergrond van de Russische agressie.

Filip Goddevriendt, partner bij Agio Legal, was uitgenodigd om deel te nemen aan de activiteiten in het kader van deze Koninklijke Missie. Op economisch vlak stond de ontmoeting centraal tussen hoogtechnologische bedrijven uit Litouwen en België actief in innovatie, energie en life sciences. België vormt voor Litouwen een betrouwbare partner inzake de dubbele groene en digitale transitie naar een duurzame economie. Voor Belgische investeerders biedt Litouwen een zeer groot potentieel en mogelijkheden.

Activiteiten

Er werd een traditioneel staatsdiner aangeboden door de president van Litouwen ter ere van de Koning en de Koningin, in het Paleis van de Groot-Hertogen van Litouwen op 24 oktober 2022, met uitwisseling van de traditionele toespraken en toasts. Op 25 oktober vond er een concert plaats, aangeboden door de Koning en de Koningin. Dit ter ere van de President van Litouwen en de First Lady, met musici van De Munt en het Nationaal Orkest van België, gevolgd door een receptie. Een uniek concert met zowel Belgische als Litouwse accenten. nHigh level business meeting in het Stadhuis van Vilnius op 25 oktober 2022, tussen hoogtechnologische bedrijven uit Litouwen en België actief in innovatie, energie en life sciences. Toespraken van President Nausėda, de Litouwse minister van economie en innovatie, mevrouw Aušrine Armonaitė, de minister voor milieu, de heer Simonas Gentvilas en de vice-minister voor energie, mevrouw Daiva Garbaliauskaitė, de Waalse, Vlaamse en Brusselse Minister-President.

Meer info omtrent de activiteiten vind je op www.monarchie.be.

De speech van Koning Filip van België vind je hier.