Stil faillissement?

 

De besloten voorbereiding van het faillissement of het ‘stil faillissement’: een efficiënte oplossing voor ondernemingen in moeilijke tijden

Agio Legal heeft onlangs de doorstart van een onderneming begeleid en succesvol afgerond via de nieuw procedure van het ‘stil faillissement’ (of besloten voorbereiding van het faillissement). Op deze wijze heeft Agio Legal ertoe bijgedragen dat de activiteiten in going concern konden worden overgedragen, waardoor tewerkstelling kon worden behouden en ook voor de schuldeisers een gunstigere oplossing werd verkregen dan bij een niet-voorbereid faillissement.

In de huidige economische context worden vele ondernemingen geconfronteerd met financiële uitdagingen. Wanneer de klassieke herstructureringsmaatregelen niet meer voldoende zijn, is een faillissement in vele gevallen onvermijdelijk. Voor ondernemingen die evenwel de negatieve publiciteit en onrust rondom een faillissement willen vermijden, biedt de besloten voorbereiding van het faillissement – ook wel het ‘stil faillissement’ genoemd – een discrete en efficiënte oplossing.

Wat is een besloten voorbereiding van het faillissement (stil faillissement)?

De besloten voorbereiding van het faillissement is een procedure waarbij een onderneming zich voorbereidt op een faillissement zonder dat dit bekend gemaakt wordt naar de buitenwereld toe. Dit stelt de onderneming in staat om in relatieve rust en discretie de opties te onderzoeken voor een doorstart of een georganiseerde overdracht van de activa, zonder dat klanten, leveranciers, en medewerkers onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van de financiële problemen.

In de loop van deze voorbereidingsperiode worden potentiële overnemers gezocht voor de activa of de activiteiten van de onderneming. Het doel is om deze activa of activiteiten zo snel mogelijk en onder de meest gunstige voorwaarden over te dragen zodra het faillissement formeel wordt uitgesproken. Dit kan resulteren in een vloeiende overgang van de ondernemingsactiviteiten, waarbij (zo veel mogelijk) werkgelegenheid wordt behouden en de waarde voor de schuldeisers wordt gemaximaliseerd.

De rol van Agio Legal

Agio Legal heeft onlangs van deze nieuwe procedure gebruik gemaakt om de doorstart van een Antwerpse onderneming op een succesvolle wijze te realiseren. Aldus resulteerde deze procedure in de succesvolle overdracht van het handelsfonds met een gunstig resultaat voor zowel de schuldeisers als de werknemers van de onderneming.