Legal tech is de toekomst, en het is hier vandaag

AGIO Capital

Het technologielandschap evolueert voortdurend. Bedrijven investeren in software en computerprogramma’s die alle informatieprocessen versnellen en vereenvoudigen. Maar wat betekent dat specifiek voor het juridische landschap waarin we opereren? Legal tech is het antwoord op die vraag. Het verschaft juridische informatie en kent en herkent documentatie – en het doet dat dag in dag uit, zeven dagen per week. Met andere woorden, het biedt advocaten en juridische teams van bedrijven een unieke kans.

Er zijn vandaag al heel wat toepassingen op de markt, en afgaande op het overzicht van de verschillende subsectoren (zie hieronder), kunnen we concluderen dat Wolters Kluwer een oplossing biedt voor zowat elk probleem. Dat gezegd hebbende, is Larcier ook een belangrijke speler, die zich voornamelijk richt op de acquisitie van nieuwe bedrijven die hun eerste stappen zetten op de legal tech markt. Uit cijfers van 2021 blijkt dat Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de grootste spelers zijn als het gaat om het aantrekken van investeringen in legal tech. In België zien we vooral kleine startups in deze sector, waarvan er veel worden overgenomen door grotere holdings (Wolters Kluwer (NL), Editions Lefebvre Sarrut (FR)).

En dat brengt ons netjes bij Agio Capital: één van de diensten die Agio aanbiedt is immers ondersteuning bij deze overnames. Dat doet Agio door de startups in kwestie bij te staan bij dit soort deals, of door namens holdings het startup-landschap in kaart te brengen. Agio Capital gelooft sterk in de kracht van technologie om de interne efficiëntie te verhogen en de klantervaring te verbeteren. Dankzij de hands-on ervaring van Agio Legal, die veel van deze technologieën zelf aan het werk heeft gezien, is Agio Capital een bijzonder relevante partner bij dit soort transacties.

De belangrijkste spelers in legal tech:

Het legal tech veld kan worden onderverdeeld in vier subsectoren: beheer, juridische diensten, juridische tech diensten en juridische content.

  1. Bij management gaat het vooral om software voor het opslaan van documenten en het beheren en ondertekenen van contracten, evenals oplossingen voor facturering, tijdregistratie en agenda.
  2. Juridische diensten bieden online diensten aan die van oudsher zeer tijdrovend zijn; voorbeelden zijn incasso via websites of het terugvorderen van geld in de luchtvaart, het aanvragen van een echtscheiding enzovoort.
  3. Juridische technologiediensten omvatten platforms die advocaten koppelen aan mensen die juridische hulp nodig hebben, wervingsplatforms en platforms voor informatie-uitwisseling. Deze subsector omvat ook legal tech design, advies over digitale innovatie en de ontwikkeling van specifieke tools.
  4. Juridisch nieuws brengt verschillende juridische nieuwskanalen samen, juridisch onderzoek omvat platforms die juridische gegevens, regelgeving, jurisprudentie en doctrine verzamelen, analyseren en categoriseren – en die soms gebruiken via kunstmatige intelligentie. Samen worden deze subsectoren juridische content genoemd.

Legal tech is duidelijk in opkomst en dat is ons hier bij Agio niet ontgaan: we geloven sterk in de kracht van technologie om de interne efficiëntie te verhogen en de klantervaring te verbeteren.